Kategóriák
Elérhetőségek:

Telefonszám: +36-30/633-1383

Email: postmaster@retroauto.hu

TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Hírlevél
Blog
2021.02.19 08:59

Az elektromos Lada 2102

Így lett a Lada elektromos autó 

Manapság az elektromos autók széles rajongó tábornak örvednek és a gyártók is jobbnál jobb új elektromos modellekkel állnak elő. Viszont az elektromos autózást nem a 2000-es években találták ki 1960 -as évek előtt is már voltak bőven próbálkozások. Az első elektromos autókat például 1897 -ben kezdtek el alkalmazni Amerikában. Az idők alatt a general motors és sok más cégi is fejlesztegetett elektromos autókat így nem maradhatott ki a szocialista autógyártás fő ikonja sem a Lada autógyár.

 

Így született meg a VAZ-2801 típus jelű elektromos Lada gépkocsi. Ez volt az egykori orosz villanyautó autó próbálkozások egy példánya. A Lada 2102 alapjaira építették meg az autót, kivették a hátsó ablakokat és eltüntették a hátsó ajtókat is, hogy hozzáférhetőek legyenek a Nikkel-cink alapú akkumulátorok.

A Volzhsky autógyár 1980-1981között összesen 47 darab teszt járművet állított elő. Kisteherautónak szánták ezeket különleges Ladákat. Az első modellekben még az akkumulátorok súlyát az autóra terhelték ksőbb ezen változtattak és kapott az autó egy speciális fém vázat, ami átvette a súlyt. Megtalálható volt egy hozzáférési nyílás az elemek ki be pakolásához. Továbbá egy plusz műszaki nyílás a lökhárító felett. Az így készült autókat Moszkvába küldték a vásárlóknak. Néhány modellel pedig az autógyárak területén szállítottak ételt.

 

A Lada elektromos motorjának teljesítménye 25kW volt, amit egy 125A /h kapacitású 380kg össztömegű nikkel-cink akkumulátorok láttak el. A megtehető távolság mindössze 110km volt. A maximum sebesség pedig 40 km /h. Ez akkoriban nem is volt olyan rossz teljesítmény.

Sajnos csak 2-3 darab ilyen Lada 2801 maradt fent. Az elektromos motort kivették belőlük és kicserélték rendes Lada motorokra. Jelenleg egy darabról tudni, ami Ukrajnában található.