Kategóriák
Elérhetőségek:

Telefonszám: +36-30/633-1383

Email: postmaster@retroauto.hu

TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Hírlevél
Blog
2021.12.10 09:35

Ködlámpa használata

Mikor és hogyan használj ködlámpát

Valamilyen oknál fogva ez mindig is egy kicsit ködös terület volt a sofőrök számára, többségük vagy egyáltalán nem használja, vagy rossz időben kapcsolja fel.

A ködlámpa használata körül keletkezett tévhiteket szeretnénk eloszlatni, ennek érdekében átfogó útmutatót állítottunk össze.

 

Mi a teendő, ha támad a köd.

Amennyiben ködbe kerül utazása során, mindig készüljön fel arra, hogy nagyobb távolságot hagyjon maga és az elöl haladó autó között, arra az esetre, ha a rossz körülmények miatti balesetveszélyes helyzeteket eltudja kerülni.

Győződjön meg arról is, hogy az ablaktörlők jó állapotban vannak, nincsennek elkopva, vagy elszakadva.  Ezzel tudja garantálni, hogy a szélvédő tiszta és páramentes legyen és ne korlátozza a szabad kilátást. Ablaktrölő kínálatunk

Tovább fokozható az ablaktörlők hatékonysága és a páralecsapódás elleni védelem Rain-X Anti-Fog használatával csökkentheti a belső páralecsapódás, a párosodás kialakulását.

Alternatív megoldásként, ha rosszak a látási viszonyok, csökkentse a haladási sebességet, vagy fontolja meg egy biztonságos helyen való leállást, amíg a köd el nem oszlik.

Gépjármű meghibásodása a ködös időben

Rossz látási viszonyok között a meghibásodott gépjármű kiemelt veszély jelenthet, mind a többi közlekedőre, mind magunkra.  Minden esetben hordjuk fényvisszaverő vészkabátot vagy mellényt és elakadásjelző háromszöget is tegye le megfelelő távolságba, hogy ködös körülmények között látható legyen a többi vezető számára.

Mikor érdemes ködlámpát használni?

A KRESZ értelmében csak akkor használja a ködlámpát, “Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják”.

A józan autózó ezt úgy fordítaná: sűrű ködben vagy hóesésben használja a ködfényszórót.

A jól megválasztott ködlámpa használat, fontos hiszen a többi közlekedőt zavarhatja a ködlámpa erős fénye. Ezzel veszélybe sodorhatja magát és a többi utazót.

A hidegebb őszi és téli hónapokban minden utazás előtt mindig ellenőriznie kell, hogy működik-e a ködlámpája.

Ha járművének automatikus lámpái vannak, amelyek gyenge fényviszonyok mellett kapcsolnak be, előfordulhat, hogy manuálisan kell bekapcsolnia a ködlámpákat, mivel nem mindig teszik ezt automatikusan.